Varza se spala, se indeparteaza primele foi, se scoate cotorul. In scobitura de la cotor se presara putina sare. In butoi se aranjeaza (pe fund) cateva bete de marar si fire de hrean apoi se incepe la aranjarea verzei. Printre locurile ramase goale se adauga varza rosie taiata bucati cat sa le umple. Randul urmator - se pun din nou bete de marar, fire de hrean si boabele de porumb, cimbru si se aranjeaza din nou varza, locurile ramase goale se umple din nou cu varza rosie (sau alba) Bucatile de varza taiata, la iarna se va toca marunt (fideluta). Intre timp pe aragaz se pune apa cu sarea la fiert. Dupa ce da in clocot se ia jos si se pune peste varza. Se pune scandura cu greutatea deasupra, se lasa asa 2-3 zile, timp in care varza se mai lasa. Dupa asta daca doriti se mai poate completa butoiul cu varza noua, se completeaza cu apa si se pune la loc scandurica cu greutate. Daca puneti la butoi mare, atunci cantitatea de apa va creste la fel si cea de sare. Cantitatile date sant pentru un butoi de 25 de litri. Daca recipientul folosit are in partea de jos canea (robinet) atunci el se aseaza pe niste butuci pentru a fi mai usor de scos zeama din butoi (pritocitul). Daca butoiul nu are canea (asa cum e al meu) atunci trebuie sa aveti un furtun cu care sa lucrati. Se introduce in butoiasul cu varza pana la fund si tot la 2 zile se sufla in el pentru a misca zeama in butoi. Daca aveti canea, atunci se scoate zeama din butoi, pe la robinet si se reintroduce in butoi pe partea de sus. Operatia asta de pritocire se face tot la 2-3 zile si tine pana in momentul in care varza incepe sa se mureze. In general dupa 4-5 saptamani varza este murata. Daca se intampla sa faca floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat si scandurica spalata de fiecare data.

Varza se spala, se indeparteaza primele foi, se scoate cotorul. In scobitura de la cotor se presara putina sare. In butoi se aranjeaza (pe fund) cateva bete de marar si fire de hrean apoi se incepe la aranjarea verzei. Printre locurile ramase goale se adauga varza rosie taiata bucati cat sa le umple. Randul urmator - se pun din nou bete de marar, fire de hrean si boabele de porumb, cimbru si se aranjeaza din nou varza, locurile ramase goale se umple din nou cu varza rosie (sau alba) Bucatile de varza taiata, la iarna se va toca marunt (fideluta). Intre timp pe aragaz se pune apa cu sarea la fiert. Dupa ce da in clocot se ia jos si se pune peste varza. Se pune scandura cu greutatea deasupra, se lasa asa 2-3 zile, timp in care varza se mai lasa. Dupa asta daca doriti se mai poate completa butoiul cu varza noua, se completeaza cu apa si se pune la loc scandurica cu greutate. Daca puneti la butoi mare, atunci cantitatea de apa va creste la fel si cea de sare. Cantitatile date sant pentru un butoi de 25 de litri. Daca recipientul folosit are in partea de jos canea (robinet) atunci el se aseaza pe niste butuci pentru a fi mai usor de scos zeama din butoi (pritocitul). Daca butoiul nu are canea (asa cum e al meu) atunci trebuie sa aveti un furtun cu care sa lucrati. Se introduce in butoiasul cu varza pana la fund si tot la 2 zile se sufla in el pentru a misca zeama in butoi. Daca aveti canea, atunci se scoate zeama din butoi, pe la robinet si se reintroduce in butoi pe partea de sus. Operatia asta de pritocire se face tot la 2-3 zile si tine pana in momentul in care varza incepe sa se mureze. In general dupa 4-5 saptamani varza este murata. Daca se intampla sa faca floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat si scandurica spalata de fiecare data.