- Se fierbe orezul in apa cu putina sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. - Orezul fiert se strecoare cu ajutorul unei site si se pune intr-un bol cu diametrul mare. Se prepara Sosul Bechamel astfel: - Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet. - Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea). - Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn. - Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta. - Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii. - Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala. - Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor. - Sosul Bechamel pregatit se pastreaza cald. - Se separa albusurile de galbenusurile celor doua oua. Albusurile se bat spuma. - Galbenusurile se amesteca intre timp cu zeama de lamaie. - Se adauga sosului Bechamel (aflat la foc mic) amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie, amestecand continuu cu telul. - Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, continuu cu telul. - Sosul obtinut se adauga orezului pregatit in prealabil, amestecand usor. - Se unteaza vasul termorezistent pentru cuptor si se tapeteaza cu pesmet. - Amestecul pregatit se pune in vas. La suprafata se pun cateva bucatele de unt si se presara pesmet. - Se pune compozitia in cuptor timp de 20 de minute la foc mic. - Se serveste ca si garnitura pentru diferite mancaruri.- Se fierbe orezul in apa cu putina sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. - Orezul fiert se strecoare cu ajutorul unei site si se pune intr-un bol cu diametrul mare. Se prepara Sosul Bechamel astfel: - Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet. - Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea). - Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn. - Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta. - Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii. - Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala. - Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor. - Sosul Bechamel pregatit se pastreaza cald. - Se separa albusurile de galbenusurile celor doua oua. Albusurile se bat spuma. - Galbenusurile se amesteca intre timp cu zeama de lamaie. - Se adauga sosului Bechamel (aflat la foc mic) amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie, amestecand continuu cu telul. - Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, continuu cu telul. - Sosul obtinut se adauga orezului pregatit in prealabil, amestecand usor. - Se unteaza vasul termorezistent pentru cuptor si se tapeteaza cu pesmet. - Amestecul pregatit se pune in vas. La suprafata se pun cateva bucatele de unt si se presara pesmet. - Se pune compozitia in cuptor timp de 20 de minute la foc mic. - Se serveste ca si garnitura pentru diferite mancaruri. Reteta orezului gratinat si a sosului Bechamel am gasit-o in cartea lui Constantin Bacalbasa Dictatura Gastronomica - 1501 Feluri de mancare .