Pentru clatite: - Se bat ouale cu telul intr-un bol cu diametru mare. Se adauga laptele, smantana si se incorporeaza apoi faina proaspat cernuta. Se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unei spatule astfel incat sa se obtina un amestec cat mai omogen posibil. Compozitia pregatita se trece printr-o sita. - Intr-o tigaie cu suprafata neaderenta se pune putin unt (eu obisnuiesc sa intind untul sau uleiul folosit la prepararea termica a catitelor cu un servetel absorbant pentru bucatarie, pe toata suprafata tigaii). Cand temperatura tigaii este optima se pune aproximativ 1/2 polonic din compozitia preparata anterior in tigaie si se intinde pe toata suprafata acesteia. Acest timp de lucru trebuie realizat in cel mai scurt timp. - Clatitele se intorc cu grija (Xabier Gutierrez recomanda intoarcerea clatitei cu palmele) dar nu trebuie sa fie lasate prea mult timp in tigaie (urmeaza sa petreaca o perioada de timp in cuptor). - Clatitele se pun pe o farfurie (unele peste altele) si se acopera. Eu obisnuiesc sa asez intre ele prosoape absorbante pentru bucatarie umezite in prealabil si le acopar apoi cu un alt prosop umezit. Pentru umplutura: - Usturoiul se curata, se spala si se marunteste. - Ceapa se curata se spala si se taie marunt. - Ardeiul rosu se spala, se curata si se taie bucatele. - Ciupercile se curata, se spala foarte bine si se usuca stergand usor suprafata lor cu prosoape din hartie absorbante. Ciupercile se taie bucatele (eu am taiat si coditele lor). - Intr-o tigaie neaderenta se calesc in putin ulei ceapa, usturoiul, ardeiul rosu si ciupercile pregatite anterior. Se condimenteaza dupa preferinte cu sare, amestesc de piper alb, verde, negru si boia. La final se adauga frunzele de patrunjel si mararul maruntit. - Se aseaza o parte din compozitia pregatita pe suprafata clatitei si se ruleaza cu grija. Se procedeaza similar pentru restul clatitelor. - Se unteaza o tava termorezistenta. Se aseaza in tava clatitele pregatite. - Se adauga la suprafata cascaval ras marunt pe razatoare si frunze de patrunjel maruntite. - Se incalzeste cuptorul la 180 grade c. - Se aseaza tava in cuptor aproximativ 7 - 10 minute, pana cand clatitele dobandesc la suprafata o culoare aurie. - Se servesc calde. Smantana se adauga optional inainte de servire.

Pentru clatite: - Se bat ouale cu telul intr-un bol cu diametru mare. Se adauga laptele, smantana si se incorporeaza apoi faina proaspat cernuta. Se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unei spatule astfel incat sa se obtina un amestec cat mai omogen posibil. Compozitia pregatita se trece printr-o sita. - Intr-o tigaie cu suprafata neaderenta se pune putin unt (eu obisnuiesc sa intind untul sau uleiul folosit la prepararea termica a catitelor cu un servetel absorbant pentru bucatarie, pe toata suprafata tigaii). Cand temperatura tigaii este optima se pune aproximativ 1/2 polonic din compozitia preparata anterior in tigaie si se intinde pe toata suprafata acesteia. Acest timp de lucru trebuie realizat in cel mai scurt timp. - Clatitele se intorc cu grija (Xabier Gutierrez recomanda intoarcerea clatitei cu palmele) dar nu trebuie sa fie lasate prea mult timp in tigaie (urmeaza sa petreaca o perioada de timp in cuptor). - Clatitele se pun pe o farfurie (unele peste altele) si se acopera. Eu obisnuiesc sa asez intre ele prosoape absorbante pentru bucatarie umezite in prealabil si le acopar apoi cu un alt prosop umezit. Pentru umplutura: - Usturoiul se curata, se spala si se marunteste. - Ceapa se curata se spala si se taie marunt. - Ardeiul rosu se spala, se curata si se taie bucatele. - Ciupercile se curata, se spala foarte bine si se usuca stergand usor suprafata lor cu prosoape din hartie absorbante. Ciupercile se taie bucatele (eu am taiat si coditele lor). - Intr-o tigaie neaderenta se calesc in putin ulei ceapa, usturoiul, ardeiul rosu si ciupercile pregatite anterior. Se condimenteaza dupa preferinte cu sare, amestesc de piper alb, verde, negru si boia. La final se adauga frunzele de patrunjel si mararul maruntit. - Se aseaza o parte din compozitia pregatita pe suprafata clatitei si se ruleaza cu grija. Se procedeaza similar pentru restul clatitelor. - Se unteaza o tava termorezistenta. Se aseaza in tava clatitele pregatite. - Se adauga la suprafata cascaval ras marunt pe razatoare si frunze de patrunjel maruntite. - Se incalzeste cuptorul la 180 grade c. - Se aseaza tava in cuptor aproximativ 7 - 10 minute, pana cand clatitele dobandesc la suprafata o culoare aurie. - Se servesc calde. Smantana se adauga optional inainte de servire. Reteta aluatului pentru clatite apartine lui Xabier Gutierrez si am gasit-o in cartea acestuia 1000 Retete pentru incepatori si bucatari amatori . Eu am pregatit mai multe clatite (le-am servit pur si simplu cu gem, sos de ciocolata sau branza telemea rasa marunt pe razatoare). Numai 6 clatite (din cele pregatite) am folosit pentru reteta in sine.