Se framinta aluatul, se face o bila pe care o invelim in foaia transparenta si o lasam cca 30 min sa se odihneasca pe masa Intindem o foaie de aluat subtire de vreo 2 mm si apoi taiem bucati lungi 10 cm (aveam un bastonas cam scurt, cu o andrea groasa si lunga pot fi mai lungi) si late de 4 mm sau 5 mm maxim. Punem un capat al acestor panglicute de aluat pe bastonas si invirtim ca o spirala pasta in jurul lui, o spirala cu spatiu, sa se vada pasul spiralei ca si pasul unui filet la surub. Cind am terminat de invirtit pasta pe bastonas il punem pe masa de lucru si cu podul palmei, fara sa apasam, ci doar o sprijinim usor deasupra rotim inainte si inapoi o data ca sa ii dam forma ... apoi scoatem pasta de pe betisor prin alunecare. Trebuie sa-si pastreze forma de spirala si o asezam usor pe masa de lucru sau pe un servet. Lasam pasta sa se usuce minim 1 ora (eu pentru ca am lasat-o pe planseta de lemn dupa o perioada am intors fiecare bucata ca sa se usuce si pe partea pe care se sprijinea). Daca o lasati la uscat pe o bucata de pinza sau pe o bucata de rogojina de paie (din cele pentru micul dejun) nu trebuie sa le rasuciti ca se usuca uniform si pe partea pe care se sprijina, circula aerul. Sosul: Vinata se taie felii si apoi fiecare felie se taie in sferturi (depinde de vinata, a mea era una ca un glob, daca aveti vinete subtiri le taiati felii si apoi numai in jumatate) sau daca va place puteti taia si cuburi (de marimea zarurilor de yams). Punem feliile de vinete intr-o strecuratoare de plastic si presaram sare, lasam sa transpire si sa iasa putin zeama din ea. Evident ca depinde de vinata, nu toate sunt amare, deci nu e musai sa le tineti cu sare. Clatite si uscate prin tamponare cu un servet. Apoi le prajim sau le coacem pe gratar, tigaia de teflon. Cum va place. Eu le-am prajit. Le scoatem din tigaie daca le-am prajit si punem in locul lor in uleiul ramas pulpa de rosii si cei doi catei de usturoi intregi si un praf de sare. Lasam sa se fiarba la foc mediu cu capac pina cind sosul se ingroasa. Scoatem si aruncam cateii de usturoi si adaugam vinetele prajite, piper si maghiran. Amestecam si tragem tigaia de pe foc si pastram sosul la cald. Punem pastele sa fiarba in apa cu sare cind aceasta clocoteste si le fierbe cca 5 minute de cind se ridica la suprafata (depinde de grosimea pastei, deci eu as gusta pastele ca sa fiu sigura ca nu se fierb prea mult). Cind sunt gata le scurgeti si le amestecati cu sosul.

Se framinta aluatul, se face o bila pe care o invelim in foaia transparenta si o lasam cca 30 min sa se odihneasca pe masa Intindem o foaie de aluat subtire de vreo 2 mm si apoi taiem bucati lungi 10 cm (aveam un bastonas cam scurt, cu o andrea groasa si lunga pot fi mai lungi) si late de 4 mm sau 5 mm maxim. Punem un capat al acestor panglicute de aluat pe bastonas si invirtim ca o spirala pasta in jurul lui, o spirala cu spatiu, sa se vada pasul spiralei ca si pasul unui filet la surub. Cind am terminat de invirtit pasta pe bastonas il punem pe masa de lucru si cu podul palmei, fara sa apasam, ci doar o sprijinim usor deasupra rotim inainte si inapoi o data ca sa ii dam forma ... apoi scoatem pasta de pe betisor prin alunecare. Trebuie sa-si pastreze forma de spirala si o asezam usor pe masa de lucru sau pe un servet. Lasam pasta sa se usuce minim 1 ora (eu pentru ca am lasat-o pe planseta de lemn dupa o perioada am intors fiecare bucata ca sa se usuce si pe partea pe care se sprijinea). Daca o lasati la uscat pe o bucata de pinza sau pe o bucata de rogojina de paie (din cele pentru micul dejun) nu trebuie sa le rasuciti ca se usuca uniform si pe partea pe care se sprijina, circula aerul. Sosul: Vinata se taie felii si apoi fiecare felie se taie in sferturi (depinde de vinata, a mea era una ca un glob, daca aveti vinete subtiri le taiati felii si apoi numai in jumatate) sau daca va place puteti taia si cuburi (de marimea zarurilor de yams). Punem feliile de vinete intr-o strecuratoare de plastic si presaram sare, lasam sa transpire si sa iasa putin zeama din ea. Evident ca depinde de vinata, nu toate sunt amare, deci nu e musai sa le tineti cu sare. Clatite si uscate prin tamponare cu un servet. Apoi le prajim sau le coacem pe gratar, tigaia de teflon. Cum va place. Eu le-am prajit. Le scoatem din tigaie daca le-am prajit si punem in locul lor in uleiul ramas pulpa de rosii si cei doi catei de usturoi intregi si un praf de sare. Lasam sa se fiarba la foc mediu cu capac pina cind sosul se ingroasa. Scoatem si aruncam cateii de usturoi si adaugam vinetele prajite, piper si maghiran. Amestecam si tragem tigaia de pe foc si pastram sosul la cald. Punem pastele sa fiarba in apa cu sare cind aceasta clocoteste si le fierbe cca 5 minute de cind se ridica la suprafata (depinde de grosimea pastei, deci eu as gusta pastele ca sa fiu sigura ca nu se fierb prea mult). Cind sunt gata le scurgeti si le amestecati cu sosul. M-am jucat cu un bastonas mai gros si am incercat sa fac acesti fusilli desi i-am intilnit si cu alte nume ... a fost numai o proba ... dar o sa mai fac si altii mai aproape de adevarata tehnica cu bastonasul subtire.