Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, la Islamabad, ca tara sa se va opune includerii Pakistanului pe lista neagra a Grupului International de Actiune Financiara (GAFI/FATF in engleza), pentru deficiente in lupta impotriva finantarii terorismului, informeaza EFE.

Grupul de Actiune Financiara va decide saptamana viitoare daca sa includa Pakistanul pe lista neagra pentru ca nu a facut suficient pentru a contracara finantarea gruparilor teroriste pe teritoriul sau, in cadrul unui vot in care trei voturi in favoarea sa il vor scapa de sanctiune.

Vom sprijini Pakistanul la reuniunea GAFI, unde Pakistanul este supus presiunii politice, a afirmat Erdogan intr-un discurs in fata parlamentarilor pakistanezi, care l-au aplaudat cu entuziasm.

Daca Pakistanul, care se afla din februarie 2018 pe o lista gri a asociatiei, va fi inclus pe lista neagra, economia, sistemul sau bancar si comertul sau exterior s-ar putea confrunta cu mari probleme.

Erdogan, care in discursul sau a calificat Pakistanul drept a doua casa, a sosit joi la Islamabad si se va intoarce vineri in tara sa. El si-a exprimat de asemenea sprijinul in disputa dintre Pakistan si India pentru administrarea Kashmirului si a criticat New Delhi, fara a-l numi, pentru anexarea regiunii anul trecut si pentru masurile severe impuse in zona, cum ar fi taierea comunicatiilor.

Presedintele turc a avut intrevederi cu premierul pakistanez Imran Khan, la care s-a referit in repetate ocazii ca la un frate drag, si ambii au subliniat iubirea dintre cele doua tari.

In afara de subiectele internationale, delegatiile turca si pakistaneza au incheiat 13 acorduri de colaborare, in domenii precum turismul, serviciile postale, infrastructura sau comertul. In acest sens, Erdogan a spus ca s-a convenit asupra majorarii comertului bilateral pana la 5 miliarde de dolari pana in 2023, de la 800 de milioane de dolari in prezent.

AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)