Prim-ministrul Ludovic Orban a avut vineri, in marja Conferintei de Securitate de la Munchen, o intrevedere cu omologul georgian, Giorgi Gakharia, context in care oficialul rooman a multumit pentru implicarea activa a Georgiei in proiectul Rutei de transport de marfuri Marea Neagra - Marea Caspica.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, discutiile s-au concentrat asupra stadiului actual si perspectivelor relatiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperarii economice, inclusiv in sfera conectivitatii, precum si pe relatiile Georgiei cu Uniunea Europeana si NATO.

Prim-ministrul roman a reliefat satisfactia pentru relatiile speciale dintre Romania si Georgia, care au perspectiva de a fi ridicate la nivel de parteneriat strategic.

Inaltul oficial roman a evidentiat importanta consolidarii cooperarii economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale si transpunerea in realitate a unor proiecte concrete, cum sunt cele in domeniul conectivitatii. Premierul Orban a multumit pentru implicarea activa a Georgiei in proiectul Rutei de transport de marfuri Marea Neagra - Marea Caspica, subliniind ca Romania conteaza, si in viitor, pe sprijinul partii georgiene in demersurile legate de acest proiect. La randul sau, premierul georgian a subliniat ca, pentru Georgia, Romania este poarta de acces spre Europa Centrala si de Vest, asa cum pentru Romania, Georgia poate juca un rol similar pentru accesul pe pietele estice, se arata in comunicat.

In acest context, a fost subliniata, de catre ambii premieri, importanta asigurarii legaturii permanente intre Constanta si porturile georgiene, de natura sa impulsioneze schimburile comerciale bilaterale.

Totodata, Ludovic Orban a reiterat sustinerea Romaniei pentru aspiratiile europene si euro-atlantice ale Georgiei.

Premierul a asigurat ca Romania va continua sa sprijine activ acest proces, cu utilizarea instrumentelor disponibile atat la nivel bilateral, cat si in cadrul UE si NATO. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei, in granitele sale recunoscute international.

La randul sau, premierul georgian a multumit in mod deosebit premierului Orban pentru sprijinul Romaniei pentru aspiratiile europene si euro-atlantice ale Georgiei, precum si pentru sustinerea integritatii teritoriale si a suveranitatii tarii sale, mentioneaza sursa citata.

Cei doi premieri au discutat si despre cooperarea regionala, cu accent pe activitatea Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra, a carei presedintie-in-exercitiu este detinuta in prezent de catre Romania.

Prim-ministrul georgian a adresat o invitatie premierului Orban de a efectua o vizita in Georgia, pe care premierul roman a acceptat-o cu placere, mai relateaza comunicatul Guvernului. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Florea, editor: Marius Fratila, editor online: Simona Arustei) Sursa foto: gov.ro