Ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a declarat -duminica- ca i-a cerut omologului sau rus Serghei Lavrov cu o zi in urma ca regimul sirian sa inceteze atacurile asupra ultimului bastion rebel in regiune Idlib, potrivit AFP si Reuters.

Atacurile asupra Idlib trebuie sa inceteze si este necesar sa se stabileasca o ultima incetare a focului care va trebui sa nu fie incalcata, a declarat ministrul turc jurnalistilor in marja Conferintei de Securitate de la Munchen in cursul careia el s-a intalnit cu Lavrov.

Sustinute de raiduri aeriene ale aliatului sau rus, trupele presedintelui sirian Bashar al-Assad si-au intensificat asaltul impotriva regiunii Idlib, in nord-vestul Siriei. Tensiunea a crescut intre Ankara si Moscova dupa moartea a 14 turci ucisi in bombardamentele fortelor guvernamentale siriene in regiune.

In virtutea unui acord incheiat in 2018 intre Moscova si Ankara, Turcia dispune de 12 de posturi de observare in provincia Idlib, dintre care patru in zona controlata de regimul sirian, potrivit responsabililor turci.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan ceruse Damascului sa se retraga din aceste posturi pana la sfarsitul lunii februarie, in caz contrar Ankara urmand sa ia lucrurile in propriile maini.

In pofida acordului lor de dezescaladare, fortele regimului sirian sustinute de raidurile aeriene rusesti au efectuat un asalt pentru cucerirea regiunii, ucigand sute de persoane.

O delegatie turca urmeaza sa mearga la Moscova luni, dupa o vizita a responsabililor rusi saptamana trecuta care s-a incheiat fara niciun acord concret.

Turcia, care ii sustine pe rebeli si Rusia, aliata a Damascului, au lucrat in stransa colaborare in dosarul sirian, desi cele doua tari se afla in tabere opuse in acest conflict care dureaza de noua ani. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)