Brazilia l-a extradat joi catre Spania pe militantul de extrema dreapta Carlos Garcia Julia, unul dintre autorii atentatului contra unor avocati comunisti la Madrid, in 1977, cunoscut drept masacrul de la Atocha, informeaza AFP.

Carlos Garcia Julia a fost condus de politie la aeroportul Garulhos din metropola Sao Paulo (sud-est) pentru a se imbarca intr-un avion de pasageri ce ar urma sa ajunga vineri dimineata in Spania, unde trebuie sa execute inca 10 ani in spatele gratiilor.

Politia federala braziliana a confirmat joi dimineata ca spaniolul, a carui varsta este de 66 sau 67 de ani, urma sa fie extradat in cursul aceleiasi zile.

Pe 24 ianuarie 1977, Carlos Garcia Julia si alti cativa militanti de extrema dreapta au impuscat mortal trei avocati comunisti, un student la Drept si un functionar.

Masacrul de la Atocha, dupa numele strazii unde a avut loc atentatul, a socat Spania post-franchista, aflata in plina tranzitie catre democratie.

Condamnat in 1980 la 30 de ani de inchisoare, Garcia Julia a fost eliberat conditionat in 1991 si urma sa execute restul pedepsei sub supraveghere in Paraguay, dar a fugit, incepand o urmarire a sa in America de Sud.

Garcia Julia a fost arestat la Sao Paulo in decembrie 2018, iar in august 2019 Curtea Suprema a Braziliei a autorizat extradarea sa. La inceputul lunii ianuarie, autoritatile braziliene au notificat Madridul in legatura cu extradarea. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)