Ce legatura tainica este intre soti zice Sf. Parinte Tertulian ei se roaga impreuna, sufera impreuna isi impart bucuriile ca si necazurile viata lor e o viata de dragoste si rugaciune; iar unde sunt astfel de doi, acolo e si Domnul intre ei (Matei 18, 20). Dar din o astfel de viata, cu []Ce legatura tainica este intre soti zice Sf. Parinte Tertulian ei se roaga impreuna, sufera impreuna isi impart bucuriile ca si necazurile viata lor e o viata de dragoste si rugaciune; iar unde sunt astfel de doi, acolo e si Domnul intre ei (Matei 18, 20).

Dar din o astfel de viata, cu ajutorul bauturii, diavolul face un iad. Unde barbatul a apucat cu bautura, vai de sotia lui, vai de copiii lui si vai de casa aceea. O astfel de casa si viata este un adevarat iad. Betivul calca in picioare totul. Calca in picioare pana si Biblia si cartea de rugaciune a bietei sale sotii.

Raul faradelegilorNecuratul tine lectii cu argatii lui despre puterea alcooluluiDiavolul pune o staruinta extraordinara in castigarea de suflete pentru imparatia iadului. Eu imi inchipui pe diavolul ca tine neincetat scoala si instructie cu argatii lui despre cum sa castige mai multe suflete.

In vreme ce crestinii nostri nici habar nu au despre cuvintele Mantuitorului: Imparatia lui Dumnezeu se ia prin lupta si numai cei ce lupta pun mana pe ea (Matei 11, 12), diavolii si ingerii lui planuiesc, lucreaza, asuda si lupta neincetat pentru biruinta imparatiei lor.

Iata-l in chipul de alaturi pe Scaraoschi in scoala lui din iad. E tocmai ora de geografie. Scaraoschi tine prelegeri si astfel graieste:Ascultati aici, tartorii mei! Imparatia noastra are un rau mare: raul faradelegilor. El curge prin lumea cea sufleteasca a crestinilor. Izvoarele acestui rau sunt bauturile imbatatoare, alcoolul. Raul acesta este mandria si puterea imparatiei noastre. Fara de el, imparatia noastra n-ar putea trai, asa cum Egiptul din lume n-ar putea trai fara raul Nil. Raul acesta ne aduce mereu suflete si le varsa aici in marea noastra cea de foc.

Bagati de seama, tartorii mei dati neincetat tarcoale prin lume si grijiti sa nu sece izvoarele acestui rau.

Pana cand izvoarele lui vor fi pline, raul faradelegilor va vui prin lumea cea sufleteasca a crestinilor si iadul nostru se va umplea mereu de credinciosi. Pana cand raul nostru va fi in revarsare, Imparatia lui Dumnezeu nu va putea castiga biruinta.

Luati aminte, tartorii mei cu nimic nu puteti castiga asa de usor si asa de multe suflete decat cu ajutorul alcooluluiAsa fel de prelegeri tine Scaraoschi cu argatii lui. Ei se inteleg despre sufletul nostru, si noi...