Cand suntem in biserica si in adunarea Domnului Dumnezeu, noi stam in fata Lui si in Casa Lui, unde auzim Cuvantul Lui cel Sfant. Oare cum te intorci tu de acolo? Tot asa gol si fara folos, cum te-ai si dus de ani si ani sau vii plin de Cuvantul si de Duhul Domnului? []Cand suntem in biserica si in adunarea Domnului Dumnezeu, noi stam in fata Lui si in Casa Lui, unde auzim Cuvantul Lui cel Sfant. Oare cum te intorci tu de acolo? Tot asa gol si fara folos, cum te-ai si dus de ani si ani sau vii plin de Cuvantul si de Duhul Domnului?Privesti tu oare la Crucea lui Iisus si la Jertfa Lui, la slujba si la altarul Lui cu usuratate, cu obisnuinta si cu neascultare sau, si mai rau: cu ras, cu critica, cu necredinta, cu batjocura si cu raceala? Te intorci tu de acolo mai rau, mai pacatos si mai vinovat de cum te-ai dus sau mai bun?Privesti tu in Casa Domnului cu cutremur la Hristos si cu lacrimi, cu pocainta, cu smerenie, cu recunostinta, ca sa te intorci fericit din fata Lui ori cum privesti la El? Cum privesti acolo la fratii tai, la semenii tai, la mai-marii poporului tau? (Fapte 23, 5; 2 Petru 2, 10-11; Iuda 8). O, ce mare insemnatate au aceste intrebari pentru sufletul tau, dar si mai mare au raspunsurile tale la ele! tii oare tu ca, mergand in fata Domnului, esti dator sa ierti toate pacatele tuturor semenilor tai, sa te rogi pentru toti si sa-i privesti pe toti mai presus ca pe tine insuti (Mat. 6, 14-15; Luca 6, 27-28; Rom. 12, 10; Filip. 2, 3). Numai asa vei avea un folos mantuitor de tot ce auzi si tot ce vezi stand acolo in fata si in Casa Domnului!Ingenuncheaza si tu acum inaintea altarului, cu evlavie, si te roaga fierbinte pentru pacea lumii intregi, pentru bunastarea tuturor oamenilor, pentru mantuirea tuturor vrajmasilor tai, pentru fericirea tuturor celor dragi tie, cu dragoste pentru toti, chiar pentru toti semenii tai si pentru tot ce-ti porunceste Sfantul Cuvant al Domnului si sfantul cuget al tau, fiindca numai asa te vei intoarce fericit de acolo!In ce fel mergem noi daca mai mergem in lacasul Domnului cel sfant? Ce privim acolo si cum privim? Privim noi oare fetele si trupurile oamenilor sau imbracamintea lor, sau pacatele lor, ca sa-i judecam? Sau privim la pacatele noastre, ca sa ne judecam numai pe noi insine si sa ne smerim Domnului? (Luca 18, 10-14).

Daca vom privi la altii, ca fariseul, vom fi judecati, dar privind ca vamesul, vom fi mantuiti. Judecand pe altii oricine ar fi ei ne vom intoarce osanditi noi insine, dar judecandu-ne numai pe noi insine, ne vom intoarce intotdeauna binecuvantati.

Petrecerea cu Hristos este totdeauna fericita, plina de bucurie si aducatoare de mari binecuvantari ceresti pentru orice suflet credincios. Orice clipe petrecute cu Domnul, in orice vreme si in orice loc, aduc cu ele un mare si binecuvantat folos sufletului credincios.

Sunt in petrecerile cu Domnul unele clipe si unele locuri in care bucuria Prezentei Lui este negrait de mare si deosebit de scumpa. Binecuvantarile capatate atunci sunt nebanuit de stralucite si raman de neuitat. Fericit sufletul care le traieste mereu si nu le uita niciodata!Petrecerea cu Hristos, impreuna cu multimea celorlalti frati credinciosi este, desigur, plina de bucurie, dar petrecerile cu El in singuratatea odaitei tale sau in singuratatea incercarii pentru El (Mat. 6, 6), sunt cu totul altfel! Nespus mai sfinte si mai de neuitat.

Petrecerea cu Hristos in lumina Crucii, adica in libertate si in largime, cand vremile sunt pasnice si fara piedici, si fara teama cu multime de frati si de surori este, desigur, plina de multe binecuvantari! Dar...