Plecati din Egipt, israelitenii se credeau scapati de orice necazuri si incercari. Dar n-a fost asa. Scotandu-i din robia lui Faraon, Domnul indata i-a bagat in scoala cea mare a pustiei, in scoala incercarilor si necazurilor. Dumnezeu avea sa dea poporului sau anumite lectii care numai in scoala aceasta se puteau invata. i cautand fiii []Plecati din Egipt, israelitenii se credeau scapati de orice necazuri si incercari.

Dar n-a fost asa.

Scotandu-i din robia lui Faraon, Domnul indata i-a bagat in scoala cea mare a pustiei, in scoala incercarilor si necazurilor.

Dumnezeu avea sa dea poporului sau anumite lectii care numai in scoala aceasta se puteau invata. i cautand fiii lui Israel cu ochii, au vazut, si iata, egiptenii veneau dupa ei si s-au temut foarte si, cartind, au zis lui Moise: Au doara nu erau morminte in Egipt, ne-ai scos pe noi ca sa murim in pustia aceasta? De ce ne-ai scos din Egipt? (Iesirea 14,10-11).

Trebuie sa ne dam seama ca situatia israelitenilor era foarte critica.

In fata lor erau apele marii, iar inapoia lor sosea Faraon cu razbunarea.

In fata lor era moartea si inapoia lor sosea moartea. i trebuie sa ne dam seama cat de critica era si situatia lui Moise.

Strigatele si furia poporului se indreptau contra lui.

In acele clipe grele ca de alte atatea ori Moise se va fi rugat Domnului sa-i arate ce este de facut i care a fost raspunsul Domnului? Iata-l: i a zis Moise poporului: Stati linistiti nu va temeti de nimic Domnul Se va lupta pentru voi (Iesirea 14, 13-14).

Se va fi linistit oare poporul pe urma acestui raspuns?Cam greu de crezut.

Cum va fi murmurat si mai tare poporul ne spui sa stam linistiti tocmai acum cand suntem in gura mortii? i a zi Domnul catre Moise: Ce rost au strigatele astea?. Spune poporului sa mearga inainte (Iesirea 14,15).

Se vede si din aceste cuvinte ca la porunca Domnului,,Stati linistiti poporul a raspuns: Nu putem sta .

Ce mult trebuie sa-L fi suparat pe Dumnezeu acest raspuns.

El insa, in dragostea si bunatatea Sa nemarginita, s-a indurat si mai departe de poporul Sau si, despicand apele marii in doua, i-a trecut pe fiii lui Israel ca pe uscat, iar pe urmaritorii lor i-a inecat in valurile marii (Iesirea 14, 29-30).

Eu ma gandesc la mine si la o intamplare din viata mea.

Acum sunt cativa ani de cand si eu am trecut printr-un fel de examen ca israelitenii. In carnea corpului meu se furisase o boala care ma istovea vazand cu ochii.

Am...