Mai anii trecuti am citit despre cum a ars o casa de nebuni din New-York. Ce lucru infricosat a fost acolo! Aproape toti nebunii au pierit in foc. N-au putut fi salvati. De ce? Pentru ca erau nebuni, pentru ca n-aveau pricepere. Cand s-au ivit flacarile, o parte din ei au sarit in foc razand. []Mai anii trecuti am citit despre cum a ars o casa de nebuni din New-York. Ce lucru infricosat a fost acolo! Aproape toti nebunii au pierit in foc. N-au putut fi salvati. De ce? Pentru ca erau nebuni, pentru ca n-aveau pricepere.

Cand s-au ivit flacarile, o parte din ei au sarit in foc razand. Credeau ca focul e o jucarie.

O alta parte au stat locului linistiti. Focul nu i-a in fricat. Iar cand au ajuns la ei pompierii sa-i mantuie, s-au napustit asupra lor. Un nebun striga cat ce putea: pe ei, fratilor, au venit sa ne omoare. Cativa pompieri au fost omorati de nebuni.

Eu ma gandesc ce adanc inteles sufletesc are acest foc pentru vremile si oamenii de azi. In inteles sufletesc, oare nu este intrucatva si lumea de azi in chipul unei case de nebuni ce a luat foc? In inteles sufletesc, oare, nu sunt intrucatva si multi, multi dintre oamenii de azi in chipul nebunilor care au pierit in foc?Lumea este plina de focul ispitelor, de focul farade legilor, de focul stricaciunilor sufletesti; cati insa umbla sa scape de acest foc?In chipul nebunilor de la New-York, unii rad de acest foc si se baga razand in el. Betivii, chefuitorii, desfranatii, etc. oare nu sunt tot atatia nebuni care se baga razand in focul pierzarii sufletesti? Rad de chemarile mantuirii sufletesti. i iarasi, altii nu sufera sa li se vesteasca mantuirea si sa fie mantuiti. Cei mai multi pacatosi se indarjesc cand aud de vestea mantuirii. Nu le trebuie mantuire, ba sunt gata sa-i ia si la bataie pe cei care umbla sa-i scoata din focul pieirii sufletesti.

Cu adevarat oamenii de azi stau langa un foc mis tuitor si nu se ingrozesc, stau langa niste flacari vesnice si nu se cutremura (Isaia 33, 14).

Sodoma si Gomora / Iosif Trifa, Editura Oastea Domnului Sibiu, 1998* * *Az elm lt vekben olvastam, hogyan gyulladt ki s gett el a bolondok h za New Yorkban. Micsoda f lelmetes dolog t rt nt ott!...