Doamne, unde este turma pentru care noi am muncit? Au venit hotii, au venit furii, au venit lupii Cu ce am mai ramas? Astazi ne dam noi seama bine de ceea ce a spus Sfantul Apostol Pavel: Dupa plecarea mea, vor veni intre voi lupi rapitori care nu vor cruta turma si se vor scula []Doamne, unde este turma pentru care noi am muncit? Au venit hotii, au venit furii, au venit lupii Cu ce am mai ramas? Astazi ne dam noi seama bine de ceea ce a spus Sfantul Apostol Pavel: Dupa plecarea mea, vor veni intre voi lupi rapitori care nu vor cruta turma si se vor scula din mijlocul vostru oameni care va vor invata lucruri stricacioase .

Cum spunea un crescut rasfatat, zicand: Cand eram copil, vorbeam ca un copil, gandeam ca un copil, dar cand am crescut om mare am lepadat ce era copilaresc . Adica: Atunci cand eram copil, mergeam cu mama la biserica si faceam cruce, dar acum am crescut mare si nu mai merg la biserica si nu mai fac cruce! .

Iata, fratii mei, cum se scoala oameni care invata lucruri stricacioase! Iata cum interpreteaza Cuvantul Domnului! In loc sa spuna: Cand eram copil, mai greseam, mai alunecam, mai cadeam si veneam plangand la mama, sa ma spele sau sa ma lege, dar acum, prin harul Domnului, nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. El poate totul! Poate birui, poate ierta, iubi si ierta .

Asa se creste sa se ajunga la statura plinatatii lui Hristos!Da, si noi am facut o greseala, pentru ca noi nu ne-am adus aminte de lucrul acesta; ca dupa ce plecam noi vin altii.

Acuma, dragii nostri, lasam, caci Dumnezeu stie si cunoaste N-am vrut osteneala nimanui! N-am intrat in munca nimanui! Dar ne vom pune iarasi pe lucru si Dumnezeu ne va ajuta iarasi cum i-a ajutat si lui Iacov timp de sapte ani, cand si-a crescut o turma cu mult mai frumoasa decat a lui Laban. i dragii nostri pastori s-au pus iarasi pe munca, rugaciune si jertfa, chemand in ajutor pe cei care aveau o inima. i au inceput dregerea gardurilor, paza usilor. Parintii s-au pus pe lucru! Dar au spus asa: Fratilor, iubitilor, cei care simtiti in inimile voastre, ajutati-ne! Fratii mei tineri, ajutati-ne de acum sa facem un nou staul! Nu vom lasa oile noastre singure. Suntem batrani, istoviti, suntem munciti Ziua am muncit, noaptea nu am putut veghea! Fratii nostri tineri, ajutati-ne sa refacem staulul. Pentru ca staulul ne va fi de folos. Pentru ca peste staul nu va putea oricine, orisicand sa sara si orisicum.

Fratii nostri tineri, ajutati-ne! Daca noi, cei dinainte, am muncit si stie Dumnezeu munca noastra, truda noastra si osteneala noastra , ajutati-ne la dregerea gardurilor! i Dumnezeul nostru ne va ajuta! i turma va creste mereu .

Au inceput parintii nostri sa faca, sa amenajeze staule, sa pazeasca usile, ca sa nu mai intre oricine si sa nu mai iasa cum ar vrea. Sa nu mai lase oile afara din staul, sa nu mai lase mieluseii sa fie sfasiati de fiare. Dar s-au ridicat glasuri de proteste care strigau: Dar asta n-a fost de cand lumea! Dar nu-s oile toate ale Domnului? De ce le ingraditi? De ce nu le lasati sa mearga unde vor? De ce staule? Al Domnului e pamantul. A Domnului e turma. Veti raspunde de ceea ce faceti .

Auzi glasul hotului care se preface frate? Vorbeste de turma Domnului, vorbeste de oi in numele Domnului, ca sa-si poata ascunde viclenia, sa poata insela si fura, si junghia slobod.

Dar din experienta amara a parintilor nostri ca au fost prea largi la inima si i-au crezut frati si pe hoti, si pe talhari , vom drege staulul si vom pazi usile, sa nu mai intre hotul cum vrea el.

Fratilor tineri, voi aveti o mostenire bogata de la parintii vostri. Daca simtiti in inimile voastre cum ati simtit si pana aici, daca ati ramas credinciosi legamantului sfant pe care l-ati facut de la inceput, atunci nu stati nepasatori.

Ajutati-i pe parintii vostri! Ajutati-i la munca grea cu staulul si cu usile. Veti cunoaste strainul, ca mereu va striga: Sa nu mai fie usi! Sa nu mai fie gard! Sa fie slobozenie, ca asa zice Duhul! .

Inca nu am ajuns sa pasca lupul cu mielul. Pana atunci pastorii raspund in fata Domnului de turma si de tot ce s-a furat si pierdut!Ajutati-va parintii obositi, dragi tineri, cum au ajutat Aron si Hur mainile lui Moise, ca ei au nevoie de ajutorul vostru.

Fratilor batrani, si fratiile voastre aveati niste miei candva. Unde sunt ei acum? Puteti dormi voi linistiti?Parintii nostri ne-au lasat o mostenire castigata cu multe osteneli, lacrimi si jertfe! Paziti avutul ramas de la parinti! Mesele noastre sunt pline cu cele mai scumpe daruri ce le are Dumnezeu. Cantari cum nu au mai fost de cand e pamantul. Sunt lacrimile si jertfele parintilor nostri. Paziti-le, sa nu se mai bucure strainul de munca parintilor nostri. Spuneti la oite, mielusei si la porumbeii nevinovati, ca sa stie si...