Dupa cel de-al treilea sinod a toata lumea, crestinii atat in Constantinopol, cat si in celelalte parti ale Imperiului, au inceput a cere cu si mai multa putere mijlocirea Maicii Domnului, iar nadejdile puse in rugaciunile ei nu au fost zadarnice. Maica Domnului a fost ajutatoarea nenumarator suferinzi, necajiti si a multora aflati in nenorociri. []Dupa cel de-al treilea sinod a toata lumea, crestinii atat in Constantinopol, cat si in celelalte parti ale Imperiului, au inceput a cere cu si mai multa putere mijlocirea Maicii Domnului, iar nadejdile puse in rugaciunile ei nu au fost zadarnice. Maica Domnului a fost ajutatoarea nenumarator suferinzi, necajiti si a multora aflati in nenorociri. De multe ori a pus pe fuga dusmanii care impresurau Constantinopolul, aratandu-se astfel ca aparatoare preaputernica a cetatii, oarecand chiar aratand in chip vazut Sfantului Andrei cel nebun pentru Hristos, minunatul ei Acoperamant intinzandu-se asupra credinciosilor ce staruiau noaptea in rugaciune in biserica din Vlaherne.

Imparateasa Cerurilor le-a daruit biruinte in batalii imparatilor bizantini care obisnuiau sa poarte cu dansii in lupta Icoana Maicii Domnului Hodighitria. Tot ea i-a intarit si pe pustnicii si nevoitorii care se luptau impotriva patimilor si a slabiciunilor firii omenesti cazute. Ea este aceea care i-a luminat si i-a indrumat pe Sfintii Parinti ai Bisericii, printre care s-a aflat si Sfantul Chirii al Alexandriei atunci cand acesta s-a indoit de sfintenia si curatenia Sfantului Ioan Gura de Aur.

Preacurata Fecioara este aceea care a pus in gura cantaretilor Bisericii cantari si imne preaminunate, adesea facand sa le mearga vestea unora dintre acei care inainte nu aveau darul cantarii, dar care au fost lucratori smeriti, cum s-a intamplat si cu Sfantul Roman Melodul. Este dar de mirare cum crestinii se sarguiau sa slaveasca numele celei ce neincetat se ruga pentru ei? Intru cinstirea ei au fost randuite zile de praznic, ei i-au fost inchinate multime de imne si de cantari, iar slavita icoana sa era cinstita pretutindenea.

Dar rautatea stapanitorului acestui veac i-a intr-armat pe fiii pierzarii spre a porni inca o data lupta impotriva lui Emanuel si a Preacuratei Sale Maici, in acelasi Constantinopol care preaslavea acum, asa cum inainte o facuse Efesul pe Maica Domnului ca pe o neinfruntata aparatoare a sa. Neindraznind la inceput sa huleasca fatis impotriva Celui ce a biruit pe tatal lor diavolul, au incercat a micsora slava ce i se aducea Maicii lui Dumnezeu oprind cinstirea icoanelor Mantuitorului si a prietenilor Sai, numind acest lucru inchinare la idoli . Dar Maica Domnului i-a intarit mai ales in acele zile grele pe cei ce aveau ravna in lupta ce o duceau pentru apararea cinstirii icoanelor, aratand...