Hristos are nevoie sa treaca printre noi in toate ipostazele istoriei Sale, spre a- i alege si spre a se putea dovedi toti cei care vin la El, pentru ce vin si pentru ce stau. Astfel am cunoscut: pe Hristosul cel pus in cinste si o mare ceata dintre noi si L-au ales pe []Hristos are nevoie sa treaca printre noi in toate ipostazele istoriei Sale, spre a- i alege si spre a se putea dovedi toti cei care vin la El, pentru ce vin si pentru ce stau.

Astfel am cunoscut: pe Hristosul cel pus in cinste si o mare ceata dintre noi si L-au ales pe acesta ca stapan al lor; pe Hristosul cel recunoscut oficial, parfumat, ceremonios si o alta ceata s-a desprins dintre noi, trecand de partea lui; pe Hristosul cel indiferent, strain, nepasator care si acesta si-a rupt dintre noi inchinatorii sai; pe Hristosul cel elegant, bogat, satisfacut De acesta s-au grabit sa se alipeasca cei mai multi; pe Hristosul la care am putut privi numai de foarte departe, de foarte jos, de foarte strainiDe toti acesti hristosi falsi hristosi lumesti, hristosi morti care n-au putut si nu vor putea mantui niciodata de osanda si pierzarea vesnica pe nici unii dintre inchinatorii lor au fost multi care s-au alipit. i multi care pe acestia i-au ales. Pentru ca ei fagaduiau atat de mult pentru viata asta. Dar cum au venit, asa s-au dus. i ei, si inchinatorii lor care s-au alipit de ei.

Acesti hristosi fug totdeauna de cuptorul de foc. i fac totul ca niciodata sa nu aiba de-a face cu el, fiindca ei nu pot trece prin el. Ei raman acolo.

Daca noi n-am fi avut parte de cuptorul de foc al incercarilor, desigur, n-am fi cunoscut niciodata, nici noi, decat pe vreunul din astfel de hristosi mincinosi precum spune El, Insusi Hristosul cel Viu si Adevarat, Dumnezeul si Mantuitorul nostru (Mat. 24, 24).

Dar dragostea si intelepciunea Duhului Sfant au facut sa ajungem in cuptorul cel de foc al suferintelor inca de la inceputul Oastei, spre a invata sa-L cunoastem si sa-L recunoastem pe cel mai frumos, mai real, mai adevarat, mai luminos, mai puternic, mai stralucit si mai iubitor Iisus Pe singurul adevarat Hristos. Pe Hristosul cel Rastignit, Hristosul Oastei. Pe Acesta, de acolo si de atunci, L-am recunoscut fericiti ca este Hristosul nostru, al Oastei Domnului, Mantuitorul nostru cel dulce. Insotitorul tot drumului nostru. Iisus cel prigonit pentru adevar. Iisus cel flamand dupa neprihanire. Iisus cel lepadat de toate oficialitatile lumii. Iisus cel inchis pentru Evanghelia dragostei curate. i dispretuit pentru simplitatea smereniei duioase. i urmarit pentru statornicia neformalizarii si neimpacarii cu nimic strain de ElCrucea si lacrimile erau semnele...