In scrierile sale, fratele Traian Dorz, intre altele, aminteste despre fratele Marini, pe scurt, si despre imprejurarile in care a fost improcesuat, judecat si condamnat la inchisoare de catre Curtea Martiala din Galati. Iata cateva spicuiri din ceea ce povesteste el despre acest lucru: Inca dinainte de anul 1943, fratele Marini plecase iarasi in misiune []In scrierile sale, fratele Traian Dorz, intre altele, aminteste despre fratele Marini, pe scurt, si despre imprejurarile in care a fost improcesuat, judecat si condamnat la inchisoare de catre Curtea Martiala din Galati.

Iata cateva spicuiri din ceea ce povesteste el despre acest lucru:Inca dinainte de anul 1943, fratele Marini plecase iarasi in misiune pe la frati prin tara. Misiunea lui s-a incheiat cu alte cateva luni de inchisoare, facute impreuna cu alti frati, la inchisoarea din Galati.

Iata cum scrie un frate din Moldova, fratele David Balauta care a fost condamnat impreuna cu el in acest proces despre ce se intamplase atunci. In seara de ajunul Bobotezei 1943, ne-a cercetat fratele Ioan Marini, venind din Basarabia.

Adunarea s-a tinut la sora Maranda Despa, unde fra tele Marini a vorbit trei ore fara sa se opreasca, de la ora 11, pana la ora 2 noaptea. Vorbirea lui a fost documentata si inaltatoare, incepand de la Maleahi 3, 16-18: Atunci si cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unii cu altii.

A doua zi, 6 ianuarie 1943, adunarea s-a tinut la fratele Ioan Ungurasu din comuna Lunca de Jos. Aici fratele Marini a vorbit putin, luandu-si ramas bun de la fratii ce se adunasera in numar destul de mare si a plecat spre Bucuresti.

Dupa sase zile, in urma reclamatiei...